Informatie

Meer informatie over :

Spatadertherapie
Stoelmassage
Bowen Techniek
Sportmassage
Triggerpointtherapie
Dryneedling
AromaTouch Techniek
Medical Taping Concept

 

Gediplomeerd voor:

Spatadertherapie
Sportmassage
Bowen techniek
Stoelmassage
Triggerpointspecialist
Dryneedling
AromaTouch Techniek Medical Taping Concept

Ada Praktijk

Dryneedling

Dry Needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald in het triggerpoint met als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties. Dit in tegenstelling tot wet needling: een injectie van een medicament . Dit laatste is niet het terrein van een neuromusculair therapeut, maar van een arts. Het positieve effect van dry needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk bewezen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft heel kort een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Dat is meestal van korte duur (maximaal 72 uur). Spieren met pijnlijke "spierknopen", die bij testen vooraf verminderde kracht, coordinatie en uithoudingsvermogen tonen, reageren met een voel- en waarneembare verbetering direct na een dry needling behandeling. Vrijwel iedereen voelt deze verandering.

Uit onderzoek is bekend dat het inbrengen van het naaldje mechanische en biochemische reacties geven in de spier die helpen bij het verminderen van pijn. Daarnaast is ook het zenuwstelsel betrokken bij de pijnvermindering. Door het inbrengen van het naaldje treedt er namelijk een reflex op waardoor het de spier kortdurend aanspant. Het optreden van deze lokale spiercontractie ("local twitch response") blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel die is ontstaan in het triggerpoint. Bij het masseren van het triggerpoint treedt een positief effect op omdat de bloeddoorstroming en voedingstoestand verbetert. Er vindt echter geen reflex via het zenuwstelsel plaats. De werkingsmechanismen zijn dus verschillend. Beide behandelmethodes zijn weliswaar effectief. Een voordeel van dry needling ten opzichte van massage is dat met dry needling de triggerpoints sneller verdwijnen. Dry Needling is geen acupunctuur. Acupunctuur is een energetische behandeling via punten op meridianen, hierbij worden veelal meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is hiermee een spierbehandeling en dus heel wat anders dan acupunctuur.